Mijn persoon, visie en werkwijze

 

Ik ben Fernando Miguel Fernández, meertalige psycholoog werkzaam in Utrecht. Ik ben geboren op 8 oktober 1960 in het dorp Aguilar de Campos, Valladolid, in de graanschuur van Spanje, en ben zowel in Spanje als in Nederland opgegroeid.
 

Ik studeerde Psychologie aan de Rijksuniversiteit te Leiden (RUL). 

In Den Haag was ik werkzaam als docent klinische en ontwikkelingspsychologie aan de Haagse Hogeschool. 

Als trainer, facilitator Voice Dialogue heb ik diverse groepen begeleid in hun 2-jarige opleiding tot facilitor en individuele sessies geleid, bij 'Daleth', school voor Voice Dialogue, door wijlen Joke van der Niet opgericht. Samen hebben wij o.a. op uitnodiging een cursus in het Engels gegeven in Liverpool.

 

Daarnaast ben ik actief geweest binnen de sectie Interculturalisatie van het NIP,  het Nederlandse Instituut voor Psychologen in Utrecht, en heb ik daarbinnen twee werkgroepen geleid: 'onderzoek' en 'diagnostiek'.

 

Als psycholoog houd ik praktijk in het hartje van Utrecht, nabij de Domkerk, in het cursus- en meditatiecentrum Avanturijn aan de Voetiusstraat 3.

 
Visie en werkwijze
 
Het leven vraagt om een balans tussen betrokkenheid en afstand, - niet te verwarren met afstandelijkheid- , het zoeken naar strategische, creatieve en praktische oplossingen, vanuit een overzicht van het geheel, inzicht in gedrags- en denkpatronen, de dynamiek in privé- en werkrelaties.
 
In mijn werk als psycholoog help ik mensen om verbinding te maken met hun levensdoel, het evenwicht tussen het innerlijke leven en de sociale relaties (privé en werk) te herstellen. Ik geef na elke sessie huiswerkopdrachten mee, zoals het bijhouden van een dagboek (zeer heilzaam), het zoeken naar informatie, het observeren van gedrag, et cetera. Ik ondersteun bij het maken van keuzes, maar zal nooit een client suggereren welke keuze zij in hun leven moeten maken. Door mensen te helpen zaken in perspectief te zien en te plaatsen, volgt vanuit het inzicht, de wil om een beslissing te nemen ('be-slissen' = een knoop doorhakken), waarna concrete stappen worden ondernomen: een gedragskeuze.